Παίζουν: Πασχάλης Αραμπατζής, Δημήτρης Κοΐδης, Στελλίνα Βογιατζή, Παύλος Παναγιωτίδης
Σκηνοθεσία: προσεχώς SUBWAY

490 π.Χ.

Ο Πέρσης βασιλιάς Δαρείος, έχοντας υποτάξει τις ελληνικές αποικίες της Μικράς Ασίας, στρέφει το βλέμμα του στην Ελλάδα. Ένας στρατός 100.000 Περσών αποβιβάζεται στο Μαραθώνα με σκοπό να κατακτήσει την Αθήνα. Εκεί ο Αθηναίος στρατηγός Μιλτιάδης, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας ένα πραγματικό σχέδιο μάχης, καταφέρνει με μόλις 5.000 άντρες να κατατροπώσει την τεράστια περσική στρατιά. Στη μάχη του μαραθώνα, πήρε μέρος και ένας νεαρός Αθηναίος, ονόματι Αισχύλος.

 

Δέκα χρόνια μετά ο γιος του Δαρείου, ο Ξέρξης, θέλοντας να εκδικηθεί για την ήττα του πατέρα του, ετοιμάζει το μεγαλύτερο στρατό που είχε δει μέχρι τότε η οικουμένη. Ένα εκατομμύριο Πέρσες περνούν τον Ελλήσποντο, διασχίζουν χωρίς αντίσταση τη Μακεδονία, κερδίζουν τους 300 Σπαρτιάτες στις Θερμοπύλες, και προχωρούν ακάθεκτοι προς την Αθήνα. Τελευταίο ανάχωμα στην Περσική λαίλαπα είναι ένας σχετικά μικρός στόλος 200 πλοίων που συγκεντρώθηκε στη θάλασσα ανοιχτά της Σαλαμίνας για να αντιμετωπίσει τον τεράστιο περσικό στόλο…

Η τραγωδία “Πέρσες” θεωρείται το παλαιότερο σωζόμενο έργο του δυτικού θεάτρου και είναι η πρώτη τραγωδία που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα. Παίχθηκε στα Μεγάλα Διονύσια το 472 π.Χ. και χάρισε στον Αισχύλο το πρώτο βραβείο.

Γράφτηκε με αφορμή το θρίαμβο των Ελλήνων κατά της πανίσχυρης Περσικής αυτοκρατορίας στη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ., κατά τη διάρκεια της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα.

Η νίκη αυτή ήταν η αρχή της ολοκληρωτικής ήττας των Περσών και έδωσε τη δυνατότητα στις ελληνικές πόλεις να οικοδομήσουν μετέπειτα το θαύμα της ελληνικής κλασσικής αρχαιότητας.
Ο Αισχύλος ήταν Αθηναίος ποιητής, ένας από τους μεγαλύτερους στην ιστορία της ανθρωπότητας. Γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 523 π.Χ. Κέρδισε 12 φορές σε δραματικούς αγώνες, και άλλες 16 μετά θάνατον. Εφήρμοσε διάφορες καινοτομίες στα δράματά του, όπως την προσθήκη δεύτερου υποκριτή και τη σύσταση τριλογιών ενιαίου περιεχομένου. Πολέμησε τους Πέρσες στο Μαραθώνα και τη Σαλαμίνα.

Λέγεται ότι σκοτώθηκε όταν δέχτηκε στο κεφάλι του μία χελώνα, την οποία είχε ρίξει από ψηλά ένας αετός. Ζήτησε να στηθεί στο τάφο του ένα επίγραμμα που έγραφε:

“Τον γιο του Ευφορίωνα τον Αθηναίο Αισχύλο
κρύβει νεκρόν το μνήμα αυτό της Γέλας με τα στάρια•
την άξια νιότη του θα ειπεί του Μαραθώνα το άλσος
κι ο Μήδος ο ακούρευτος οπού καλά την ξέρει.”

Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς
Σκηνοθεσία, Σκηνικά, Κοστούμια: Προσεχώς SUBWAY
Κατασκευή μάσκας: Πετρούλα Λιώρα
Κατασκευή σκηνικού: Στέλιος Παρασκευάς
Κατασκευή κοστουμιών: Κώστας Κωνσταντινίδης
Ηλεκτρονική εγκατάσταση: Στεφανίδης Χρήστος, Αλέξανδρος Βογιατζής
Μουσική σύνθεση, φωνητική διδασκαλία: Στελλίνα Βογιατζή
Ενορχήστρωση: Μάριος Αποστολακούλης
Δραματολογική υποστήριξη: Δήμητρα Μήττα, Γιάννα Τσόκου
Φωτογραφίες: Χρήστος Τουρλάκης
Σχεδιασμός αφίσας: Λευτέρης Κοντογιάννης
Οργάνωση Παραγωγής: Θανάσης Καραμπούζης, Ελένη Κοτσώνα
Παίζουν: Πασχάλης Αραμπατζής, Στελλίνα Βογιατζή, Δημήτρης Κοΐδης, Παύλος Παναγιωτίδης